PROCES PRZEDŁUŻENIA

Wiele jest pytań dot. procesu przedłużania.....i milion różnych odpowiedzi.
Wszystko już za mną, więc podzielę się z Wami informacjami i jeżeli macie pytania
to smiało pytajcie w komentarzach :)
Z góry mówię, że w każdej agencji może to wyglądać inaczej. 
Ja zaś jestem w APiA (Au Pair in America) i skupię się tylko na tym, jak to wygląda w tej agencji.
1. Około Waszego 7 miesiąca do Waszych hostów przychodzi duża koperta z agencji, a tam dokumenty, które musicie podpisać jeżeli CHCECIE przedłużyć ze swoją obecną rodziną.
Jeżeli NIE chcecie to nic nie podpisujecie. Jeżeli TAK to składacie podpis i cała procedura z głowy.

(dalej dla tych, którzy decydują się na przedłużenie z inną rodziną lub rezygnują z przedłużenia)

2.Po 2-3 tygodniach przychodzi taka sama koperta. Tym razem z papierkami dla Was.
Wszystko dokladnie rozpisane...co Wam się nalezy, gdzie możecie podróżować, jakie sa koszty przedłużenia, do kiedy macie czas itd.
Jest również formularz do wypełnienia "FLIGHT BACK HOME", gdzie wybieracie spośród podanych dat kiedy chcecie wracać do domu i na jakie lotnisko. Jezeli chodzi o Polske, to do wyboru macie tylko Warszawę.

3. Na podjęcie decyzji macie 1.5 miesiąca.
(mój rok kończył się 8 września, a papiery musiałam odesłać do 18 czerwca)

4.Wypełnianie papierów.

* Signed Au Pair Extension Agreement
 - zaznaczacie na jak długo przedłużacie i podpisujecie.

* Childcare Experience Form
- odpowiadacie na pytania: jakimi dziećmi się zajmujecie, w jakim wieku, jaki jest wasz rozkład tygodnia, ile godzin pracujecie itp.
- Jeżeli jest to Wasza 2 rodzina bo byliście w rematchu to musicie napisać, której rodziny to się tyczy.

* Extension Program Au Pair Record Update
-  tutaj wpisujecie to co będzie umieszczone na Waszym profilu.
(dlaczego chcecie przedłużyć, dlaczego jesteście odpowiednimi kandydatami na Au pair, co robicie w wolnym czasie, jakimi dziecmi chcecie się zajmować [ilość, wiek], gdzie obecnie mieszkacie)

* Comprehensive Insurance form and payment.
- w APiA nie płacimy za przedłużenie programu. Płacimy tylko za przedłużenie ubezpieczenia. Zgodnie z zaznaczonym okresem przedłużenia. Koszty podam na końcu.
APiA przyjmuje przelew lub tzw. Money order na poczcie.

* Host Family reference
-
referencje od hostów, gdzie oni odpowiadają na pytania: ile u nich jesteście, iloma dziećmi się opiekujecie, w jakim wieku, opisują wasze obowiązki, podają umiejętności jakimi się wykazywałyście, czy byliście karane w USA, czy mieliście problemy zdrowotne, jak się zachowujecie w stresujących sytuacjach, czy kierujecie samochodem (sami czy z dziecmi i jak często), czy zatrudnili by Was ponownie, czy polecili by was jako AP na drugi rok i dlaczego.

Następnie mają podane kilka cech i wpisują ocene od 1 do 5
*miłość do dzieci
*rozumienie potrzeb dzieci
*odpowiedzialność i dojrzałość
*ciepło i współczucie
*zdolność do pracowania ze starszymi
*zdolność podążania za instrukcjami
*pokazywanie inicjatywy
*współgranie z rodziną

* Copy of your driver’s license


5. Musicie wysłać do Waszych LCC papiery, certyfikaty etc. Udowadniające, że zrobiliście wymagane 6 kredytów / 72h kursu. Jeżeli jesteście w trakcie ich robienia albo dopiero co się zapisałyście to wysyłacie po prostu potwierdzenie ze szkoły, że na owy kurs się zapisałyście.



6. KOSZTY

 * 6 miesięcy, 1 tydzień wolnego, 3kredyty do zrobienia za $250      ----------  $320
 * 9 miesięcy, 2 tygodnie wolnego, 6 kredytów do zrobienia za $500 ---------  $395
 * 12 miesięcy, 2 tygodnie wolnego, 6 kredytów do zrobienia za $500 -------- $470



Jest to cena jaką płacicie za UBEZPIECZENIE. W APiA nie płaci się za przedłużenie.




PODRÓŻOWANIE W TRAKCIE 2 ROKU
Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą.
Przedłużając bycie au pair NIE DOSTAJEMY nowej wizy.

Dostajemy nowy DS 2019, który należy mieć ze sobą w trakcie podróżowania.

* Napiszę tak jak mam w dokumentach. Jeżeli słyszeliście inaczej to już sprawdzajcie w biurze.

- Możemy podróżować do KANADY, MEKSYKU, PUERTO RICO, U.S WYSPY DZIEWICZE,
KARAIBY (Z WYJĄTKIEM KUBY)

- podróżując do Kanady i Meksyku i na wyznaczone wyspy nie możemy być poza stanami dłużej niż 30 dni. Dokumenty jakie potrzebujemy to: DS 2019, ważny I-94 form, paszport.

-DS 2019 trzeba wysłać pocztą do agencji, żeby to podpisali.

- ostatnia dopiska w 'rozdziale' informuje, że to od kontroli granicznej zależy czy wpuszczą nas z powrotem. "There is always a risk of being denied reentry into the US with expired visa."

- Możemy jechać do Polski i innych krajów, ALE ALE ALE...musimy starać się o nową wizę w naszym kraju.To znaczy, że wszystko wygląda prawie tak samo jako za pierwszym aplikowaniem. Opłaty, DS, sevis. Różni się tylko tym, że nie musimy jechać na spotkanie wizowe. Możemy paszport wysłać DHL'em. Oczywiście agencja nie gwarantuje, że ową wizę dostaniemy.


TRAVEL MONTH
ZACZYNA SIĘ PO ZAKOŃCZENIU 2 ROKU.


To chyba tyle. Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)

10 komentarzy:

  1. Dzięki za te informacje :)
    To są koszty samego przedłużania? A jak sprawa wygląda z ubezpieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są koszty ubezpieczenia. W APiA nie płaci się za przedłużenie :)

      Usuń
  2. Przydatne informacje, jak znajdę się w USA. Hopefuly. I będę chciała przedłużać to na pewno tu wrócę :)

    A tymczasem pozdrawiam
    Ana z suenosavida.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, a wiecie może jak to wygląda po tym przedłużeniu? Trzeba wracać, czy można starać sie jeszcze o przedłużenie? Będzie to legalne?
    PS. Super czyta sie Twojego bloga! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Program Au Pair jest tylko na max 2 lata. Są rodzinki, które oferują swoim au pairką studia po programie i wtedy zmieniasz tutaj status na studencki. Aczkolwiek, wtedy nie możesz wyjeżdżać poza USA przez okres studiów :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź ;)
      A jak to wygląda w drugim roku? Też nie można opuszczać USA tzn. odwiedzić Polskę?

      Usuń
    3. Jak to "też" ? W pierwszym roku można normalnie, a w drugim jest dużo papierkowej roboty o czym niedługo napiszę :P Do soboty powinno znaleźć się uzupełnienie.
      Pozdrawiam ! :*

      Usuń
    4. Pisząc 'też' miałam na myśli brak możliwości wyjazdu z USA, jak podczas statusu studenckiego ;)
      Czekam niecierpliwie na taki post! :P
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czy po 2 latach bycia au pair na przykład z agencją apia można wyjechać znów jako au pair,ale z innej agencji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że jeżeli po roku wrócisz do kraju to, żeby aplikować o nową wize musisz odczekać 2 lata, ale nie wiem jak to jest po dwóch latach :)

      Usuń